Sabtu, 9 Julai 2011

BERSIH



apa pandangan anda....? bagi aku setiap orag ada cara pemikiran sendiri ..n yes we should have our own thinking...

mungkin bila suara xdidengar begini la jadinya...perhimpunan. demo...etc...
but what the points...?
what's the benefit...

mungkin ideologinya ok...tapi cara ...memang xkena...
menghuru-harakan negara...what do you get...? useless...

n kalau boleh..tolong buktikan..pernahkah melalui sebuah perhimpunan @ demo..sebuah negara boleh menjadi lebih baik?

jangan jadi orang yang bodoh...jadi pak turut...kalau ada ideologi sendiri sekali pun...gunakan saluran yang betul....don't be a human with brain but not use it

     use your own brain man.....! don't let other fools you...!

and kalau rajin sila baca tulisan kat blog ini.

Jumaat, 8 Julai 2011

penting

adakah facebook penting...?
 n kalau xder facebook rasa cam ada something missing....?



begitu juga internet....



n begitu juga handphone...



kenapa semua benda ni penting...? sebabnya kita selalu menggunakannya...
siapa yang ada facebook...tapi xguna...?
kalau ada pon sikit sangat...tu pon sebab xder internet

internet?
xyah cakap...kepada sesiapa yang memang guna internet tiap2 hari in daily life..
internet is something important right?

handphone?

kalau xder susah...nanti xleh nak contact kawan2...mesej...n something else...
senang kata, it's important...

so, begitu juga dengan agama...jika kita selalu 'menggunakannya' or mungkin lebih tepat mempraktikkannya dalam hidup kita...kita juga akan rasa agama is something really important...

that's why many people nowadays don't feel that religion is something important, because they don't try to practice it for daily life( same goes for me )...so..do we a part of this group of people? if yes...what can we do from now...?

Khamis, 7 Julai 2011

jangan tegur

jangan tegur...ops...

tu bukan cara yang betul aku rasa...sepatutnya bila melihat orang lain buat silap aku rasa lebih baik jika kita menegurnya....tapi awas...! tegurlah dengan cara yang berhikmah..

n please friends, jangan tiru cara yang di bawah untuk menegur...xsesuai!!

tapi ingat! ramai yang sebenarnya xsuka ditegur....biasa la ego manusia...terasa diri ini selalu betul...
bukan orang lain yer..kita sendiri pon...n yang pasti aku pon...

sebab itulah bila menegur, bersedialah juga untuk ditegur...kita pun bukannya selalu betul...

manusia susah nak melihat kesilapan diri sendiri bila merasa diri selalu betul..so friends...open our heart to receive advice from others...

Rabu, 6 Julai 2011

sifat 20

disebabkan aku terlupa sifat 20 ni...jadi aku search la internet...n this is what I found


Sifat 20

Sifat Wajib Tulisan Arab Maksud



Wujud

ﻭﺟﻮﺩ
Ada



Qidam

ﻗﺪﻡ
Sedia



Baqa

ﺑﻘﺎﺀ
Kekal



Mukhalafatuhu lilhawadith

ﻣﺨﺎﻟﻔﺘﻪ ﻟﻠﺤﻮﺍﺩﺙ
berbeda dengan semua makhluk ciptaanNya



Qiamuhu binafsih

ﻗﻴﺎﻣﻪ ﺑﻨﻔﺴﻪ
Berdiri-Nya dengan sendiri



Wahdaniat

ﻭﺣﺪﺍﻧﻴﺔ
Esa Allah Ta'ala pada dzat,pada sifat dan pada perbuatan



Qudrat

ﻗﺪﺭﺓ
Berkuasa



Iradat

ﺇﺭﺍﺩﺓ
Berkehendak menentukan



Ilmu

ﻋﻠﻢ
Mengetahui



Hayat

ﺣﻴﺎﺓ
Hidup



Sama'

ﺳﻤﻊ
Mendengar



Basar

ﺑﺼﺮ
Melihat



Kalam

ﻛﻼ ﻡ
Berkata-kata



Kaunuhu qaadiran

ﻛﻮﻧﻪ ﻗﺎﺩﺭﺍ
Keadaan-Nya yang berkuasa



Kaunuhu muriidan

ﻛﻮﻧﻪ ﻣﺮﻳﺪﺍ
Keadaan-Nya yang berkehendak menentukan



Kaunuhu 'aliman

ﻛﻮﻧﻪ ﻋﺎﻟﻤﺎ
Keadaan-Nya yang mengetahui



Kaunuhu hayyan

ﻛﻮﻧﻪ ﺣﻴﺎ
Keadaan-Nya yang hidup



Kaunuhu sami'an

ﻛﻮﻧﻪ ﺳﻤﻴﻌﺎ
Keadaan-Nya yang mendengar



Kaunuhu basiiran

ﻛﻮﻧﻪ ﺑﺼﻴﺭﺍ
Keadaan-Nya yang melihat



Kaunuhu mutakalliman

ﻛﻮﻧﻪ ﻣﺘﻜﻠﻤﺎ
Keadaan-Nya yang berkata-kata



Selasa, 5 Julai 2011

let me tell you a story

it is quite a long time that I don't write a story..today really wanna to share a story to my readers...

a young man, a student in one of the universities, was one day taking a walk with a professor, who was commonly called the student's friend.

as they went along, they saw laying in the path a pair of old shoes, which they supposed to belong to a poor man who was employed in a field closed by, and had nearly finished his day's work.



the student turned to the professor, saying, " Let us play some trick: we will hide his shoes, and conceal ourselves behind the bushes, and wait to see his perplexity when he cannot find them."

"My young friend," answered the professor, "we should never amuse ourselves at the expense of the poor. You are rich, and may give yourself a much greater pleasure by means of this poor man. Put a coin in each shoe, and we will hide ourselves and watch how this affects him."

The student did so and they both placed themselves behind the bushes closed by. The poor man soon finished his work, and came across the field to the path where he had left his coat and shoes.

While putting on his coat he slipped his foot into one of his shoes , but feeling something hard, he stopped down to feel what what it was, and found the coin. Astonishment and wonder were seen upon his countenance. He gazed upon the coin, turned around, and looked at it again and again.

He then looked around him in all sides, but no person was to be seen. He now put the money into his pocket, and proceeded to put on the other shoe; but his surprise was doubled on finding the other coin.

His feelings overcame him; he fell upon his knees, looked up to the heavens and uttered aloud afervent thanksgiving in which he spoke of his wife who was sick and helpless, and his children without bread, whom this timely bounty, from some unknown hand, would save from perishing.

The student stood there deeply affected, and his eyes filled with tears. "Now," said the professor," are you not much better pleased than if you had played your intended trick?"

the student replied, " You have taught me a lesson which I will never forget. I feel now the truth of these words, which i never under stood before: ' It's more blessed to give than to receive.'



Abdullah bin Abbas r.a reported that the prophet (SAW) said that encouraging good, prohibiting evil, lifting the burden of the weak person and removing an offensive thing from a path are all acceptable prayers to Allah

wallahhua'alam...

sources from ISLAMIC STORIES FOR MUSLIM AND NON-MUSLIMS

Isnin, 4 Julai 2011

aku tahu, kau pun tahu..tapi mungkin kita lupa

apa agaknya yer?
kita tahu, tapi mungkin tanpa sedar kita terlupa benda ni...

it is niat...
bila ditanya, "kenapa kau belajar?"
jawapan skemanya ialah, " kerana Allah"

hmmm...tapi betul ke?
betul ke setiap kali kita nak keluar pergi sekolah, univ mahupun pejabat, niat kita adlah kerana Allah Taala..?



ask yourself and answer it by yourself. just you and Allah know the true answer..!

Ahad, 3 Julai 2011

10 malaikat

kelas bermula:

ok, hari ni cikgu nak tanya siapa yang ingat semua nama 10 malaikat dan juga tugas-tugasnya ?

 2 minit kemudian...

eh..xder siapa yang ingat eh...?
kalau cikgu nama artis konfem ramai yang boleh jawab kan...

ok baca ni yer..

1. Malaikat Jibril memiliki tugas / bertugas menyampaikan wahyu dari Allah SWT.
2. Malaikat Isrofil / Izrofil memiliki tugas / bertugas meniup sangkakala penanda hari kiamat telah tiba.
3. Malaikat Izroil / Isroil / Maut memiliki tugas / bertugas mencabut nyawa.
4. Malaikat Rokib / Rakib / Raqib / Roqib memiliki tugas / bertugas memcatat segala perbuatan amal baik atau kebajikan seseorang.
5. Malaikat Atit / Atid memiliki tugas / bertugas mencatat segala perbuatan buruk, bejat dan dosa seseorang.
6. Malaikat Mungkar / Munkar memiliki tugas / bertugas menanyakan seseorang di alam kubur mengenai segala perbuatannya semasa hidup di dunia.
7. Malaikat Nakir memiliki tugas / bertugas menanyakan seseorang di alam kubur mengenai segala perbuatannya semasa hidup di dunia. Sama dengan job desc malaikat Munkar
8. Malaikat Mikail memiliki tugas / bertugas memberikan dan menyampaikan rejeki / rizki.
9. Malaikat Ridwan memiliki tugas / bertugas menjaga pintu surga
10. Malaikat Malik memiliki tugas / bertugas menjaga pintu neraka

Tambahan malaikat berdasarkan kitab suci Alquran :
- Malaikat zabaniyah / zabaniah : 19 malaikat penyiksa dalam neraka
- Humalatur arsy : Empat malaikat pembawa Arsy Allah SWT

ingat ? hmm...pasni mesti lupa ni...apa kata kita cuba ingat melalui lagu pula...lagi senang agaknya nak ingat kot...ok jom klik n dengar

video
   dah ingat? ok kerja sekolah hari ni , ingat nama malaikat ni... 


Sabtu, 2 Julai 2011

qarin

malam semalam ada bacaan yaasin di rumah aku..
sangat seronok bila berkumpul beramai-ramai...
alhamdulillah semalam aku mendapat satu ilmu baru mengenai qarin..
aku xpernah menndengar mengenai qarin dan semalam adalah yang pertama kalinya...(mungkin pernah mendengar dan terlupa)..

dan aku rasa mungkin ada lagi yang tidak tahu mengenai qarin ni...jom baca post ni..


Siapakah Qarin



Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai "kembar" manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada qarinnya sendiri. Rasulullah s.a.w. sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, qarin Rasulullah adalah muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.

Pada umumnya qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya membuat kejahatan. Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca al-Quran dan sebagainya. Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan.

Untuk mengimbangi usaha qarin ini Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana yang lebih kuat. Walau bagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadikan pengaruh qarinnya lemah tidak berdaya. Caranya dengan membaca "Bismillah" sebelum melakukan sebarang pekerjaan, banyak berzikir, membaca al-Quran dan taat melaksanakan perintah Allah.

Sabda Rasulullah s.a.w. daripada Abdullah Mas'ud r.a. maksudnya: "Setiap kamu ada Qarin daripada bangsa jin, dan juga Qarin daripada bangsa malaikat. Mereka bertanya: "Engkau juga ya Rasulullah." Sabdanya: "Ya aku juga ada, tetapi Allah telah membantu aku sehingga Qarin itu dapat kuislamkan dan hanya menyuruh aku dalam hal kebajikan sahaja." (Riwayat Ahmad dan Muslim)

Aisyah r.ha. menceritakan bahawa pada suatu malam Rasulullah s.a.w. keluar dari rumahnya (Aisyah), Aisyah berkata: "Aku merasa cemburu." tiba-tiba Baginda berpatah balik dan bertanya: "Wahai Aisyah apa sudah jadi, apakah engkau cemburu?" Aku berkata: "Bagaimana aku tidak cemburu orang yang seumpama engkau ya Rasulullah." Sabda Baginda: "Apakah engkau telah dikuasai oleh syaitan?" Aku bertanya: "Apakah aku ada syaitan?" Sabda Baginda: "Setiap insan ada syaitan, iaitu Qarin." Aku bertanya lagi: "Adakah engkau pun ada syaitan ya Rasulullah?" Jawab Baginda: "Ya, tetapi Allah membantuku sehingga Qarinku telah masuk Islam." (Riwayat Muslim)

Di dalam hadis lain daripada Ibnu Umar r.a., sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Aku dilebihkan daripada Nabi Adam a.s. dengan dua perkara, iaitu pertama syaitanku kafir lalu Allah menolong aku sehingga dia Islam. Kedua, para isteriku membantu akan daku tetapi syaitan Nabi Adam tetap kafir dan isterinya membantu ia membuat kesalahan." (Riwayat Baihaqi)

Ibn Muflih al-Muqaddasi menceritakan: Suatu ketika syaitan yang mendampingi oran beriman, bertemankan syaitan yang mendampingi orang kafir. Syaitan yang mengikuti orang beriman itu kurus, sedangkan yang megikuti orang kafir itu gemuk. Maka ditanya mengapa engkau kurus, "Bagaimana aku tidak kurus, apabila tuanku masuk ke rumah dia berzikir, makan dia ingat Allah, apabila minum pun begitu." Sebaliknya syaitan yang mengikuti orang kafir itu pula berkata: "Aku sentiasa makan bersama dengannya dan begitu juga minum."

Qarin akan berpisah dengan "kembar"nya hanya apabila manusia meninggal dunia. Roh manusia akan ditempatkan di alam barzakh, sedangkan qarin terus hidup kerana lazimnya umur jin adalah panjang. Walau bagaimanapun, apabila tiba hari akhirat nanti maka kedua-duanya akan dihadapkan ke hadapan Allah untuk diadili. Tetapi qarin akan berlepas tangan dan tidak bertanggungjawab atas kesesatan atau kederhakaan manusia.

wallahhua'lam..

artikel ini telah dipetik daripada isuhangat.

Jumaat, 1 Julai 2011

singa dan tikus

hari ni sambil aku memotong ayam untuk majlis bacaan yaasin untuk malam esok tergerak hati ini untuk mendengar radio IKIM.fm...

so jadi kali ni aku nak kongsi sedikit satu cerita yang aku dengar tadi...

cerita ini berlaku dalam sebuah hutan..
dalam sebuah hutan tinggallah seekor singa yang digeruni...

satu hari seekor tikus telah melalui jalan di mana singa ini sedang tidur...
si tikus  tidak melintas melalui depan mahupun belakang singa..tetapi di atasnya!
maka tersedarlah singa dari tidurnya dan menangkap si tikus..

"menagapa engkau memijak perut aku?"

   "maafkan aku, aku xsengaja. aku ingatkan perut enkau hanyalah sebatang kayu!"
   "jika engkau lepaskan aku, aku berjanji akan menolong engkau suatu hari nanti"

"engkau tikus, aku singa...bagaimana engkau boleh menolong aku..haha"

   "suatu hari engkau pasti memerlukan pertolongan aku"

setelah mendengar rayuan dan juga tawaran si tikus maka si singa pon melepaskannya.

maka satu hari ketika singa berjalan2 di dalam hutan terperangkaplah ia di dalam satu perangkap yang diperbuat daripada tali yang sangat kukuh. ketika itu jugal;ah si tikus datang dan menawarkan pertolongannya.

   "seperti yang telah aku janjikan, hari ini aku akan menolong engkau."

"bagaimana engkau boleh menolong aku, sedangkan aku yang kuat ini pon tidak mampu untuk melepaskan diri aku sendiri"

    "percayalah kepada aku, sesungguhnya aku pasti melepaskan enkau daripada perangkap itu"

maka si tikus pon menggunakan kepakarannya sehinggalah tali itu terputus dan bebaslah si singa daripada perangkap itu dengan pertolongan si tikus yang dianggap lemah olehnya.

the story end here. macam esei budak sekolah jer ...cerita ni pon xsama sangat dengan apa yang aku dengar...ada tambah tolok...xngat sangat ...huhu..tapi lebih kurang begitulah ceritanya..

ok, now tiba part yang paling penting, pengajaran cerita...!!

jangan memandang rendah terhadap manusia yang lain, mungkin suatu hari nanti orang yang kita anggap lemah itulah yang akan membantu kita...sesugguhnya apa yang bakal berlaku di depan xder siapa pon yang mengetahuinya selain Allah...so, walaupun seseorang itu nampak lebih lemah daripada kita janganlah kita memandang hina kepadanya...

di sini aku ada satu contoh yang mungkin sesuai untuk menggambarkan orang yang kita anggap lemah pada mulanya mampu menjadi seorang yang sangat hebat...contohnya...

Soichiro Honda (pengasas Honda)..hari ni siapa yang tidak kenal jenama Honda...
dulunya Honda-san hanyalah mempunyai 25 orang pekerja bawahan sahaja...
satu hari Honda-san berdiri di atas satu kotak limau dan berkata yang syarikatnya akan menjadi terkenal seluruh dunia..ketika itu semua mentertawakannya..tapi ,lihat sekarang..impiannya sudah menjadi kenyataan...sipa sangka ..dari sebuah syarikat kecil mampu menjadi salah satu syarikat gergasi dalam industri permotoran dunia...

      jenama inilah yang pernah do tertawakan satu ketika dahulu...

n di malaysia juga ada kisah seperti ini..

siapa yang tahu kisah di sebalik istana negara?
istana negara sebenarnya adalah sebuah double-storey mansion yang dibina pada tahun 1928 oleh seorang jutawan cina tapi telah dibeli oleh kerajaan selangor dan telah di renovated untuk menjadi istana negara...
siapa tahu apakah pekerjaan asal jutawan cina ni..? dia hanyalah seorang PELOMBONG..tapi mampu menjadi seorang jutawan yang mampu untuk membina sebuah mansion di atas tanah sebesar itu..jadinya, janganlah kita memandang rendah kepada orang yang lebih lemah kepada kita...fikir- fikirkan..

                                    istana negara